Wednesday, November 22, 2023

Prietenie

 ...Si mi-e Prieten nu pentru ca lucrurile rele sa nu mi se întâmple, că de întâmplat se întâmplă oricum. Ci pentru că Îmi este alături atunci când acele lucruri se întâmplă. 




23 comments:

  1. Wow...chiar wow. Am ramas fara cuvinte. Cum faci astfel de poza? invata-ma si pe mine. Unde e facuta? Si cu ce? Cu aparat normal? Fantastic...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna. Da, cu aparat normal. Am un Nikon D750 și un obiectiv de 20mm cu 1.4. Locul este pe un câmp langa casa mea.
      Ce nu este normal: trepiedul și montura pe care se așează aparatul. Sunt speciale pentru achiziția de poze Astro.
      Ca etape:
      1. Se trag vreo câteva poze normale pentru pământ.
      2. Tragi cate poze poți pentru cer. In poza de mai sus sunt vreo 200 de poze cu expunere de 30 secunde fiecare. ISO 1600, f1.4.
      3. Folosești un program în care stackezi cele 200 de poze. Îți rezultă o singura poza, rezoluție foarte mare și cu multă informație.
      4. Editezi acea poza într-un program specific...cred că merge și în Photoshop. Eu folosesc Pixinsight.
      5. Aduni poza editata a cerului cu cea a pământului.
      6. Ta-taaa.
      Cam asta e varianta simpla. Eu am ani buni de când fac. Trebuie învățat mult. Nu e ușor deloc. Cu plăcere ajut cu orice sfat.

      Delete
  2. Poate ar trebui sa faci ceva pentru altii care vor sa invete astfel de fotografie. Este deosebita. Iar tu esti un mic artist in domeniul asta. Felicitari, cu sinceritate! Este chiar minunat ce faci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc foarte mult. Am avut câteva încercări, însă adevărul este că nu am găsit pe nimeni dispus să înghețe alaturi de mine, noaptea la - ... grade. Pentru că genul asta de fotografie, ghici ce, se face noaptea, afara, pe frig. :)

      Delete
  3. Mi-a luat colegu'/colega vorba din gura: wooooow!!! Asa ceva am vazut numai prin...credeam ca sunt prelucrate in photoshop, nu ca sunt facute de un om. Cred ca m-am exprimat gresit, dar intelegi sensul. Chiar pe bune, vreau sa invat si eu.

    ReplyDelete
  4. Salut. Eu te urmaresc si pe facebook. Daca nu ai pus aici adresa, banuiesc ca nu vrei sa te stie mai multi in afara de cei ce te cunosc deja. Ti-am admirat deseori pozele cu stele. Si asta e frumoasa. Nu stiam de ce nu mai postezi...te-ai mutat aici.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si ne dai adresa lui? Sa putem urmari si ce a facut pana acum?

      Delete
    2. Nu, ar fi total nepoliticos.

      Delete
  5. Voi anunța din timp când va fi o sesiune de astrofotografie. Cine vrea să participe, sa se echipeze corespunzător. Voi spune mai multe atunci. Ca idee: haine groase, camera, cel puțin 2 baterii, trepied sănătos, un obiectiv cu focala de maximum 150mm. Altfel aveți nevoie de montura specială. Dar mai multe, atunci.

    ReplyDelete
  6. Foarte frumoasa fotografia. Imi plac mult pozele tale. Dar si cum scrii. Parca intri intr-o poveste. Si acea poveste se combina cu fotografia. Si este un taram nou. Te pretuiesc pentru ce faci. Mie imi oferi multa bucurie. Chiar daca imi deformezi realitatea. Iti multumesc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulțumesc foarte mult. Sincer nu mă așteptam la atâta ... Cunosc oameni care nu ți-ar împărtăși absolut deloc opinia.

      Delete
    2. Oameni aia? Cei ancorati intr-o banala realitate? Saracii...

      Delete
  7. Mie imi place si poza. Dar ideea din postare imi place si mai mult. Nu m-am gandit niciodata la asa ceva. Adica Dumnezeu nu se baga in ce ni se intampla, insa este langa noi cand ni se intampla. Excelenta idee. Foarte interesant.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pai daca s-ar baga, nu ar mai exista liberul arbitru, nu? O existență în care problema răului este rezolvată de Divinitate, ar fi plată. Iar binele nu ar mai conta. Alegeri, alegeri...

      Delete
    2. Stai ca nu inteleg. Adica nu ne ajuta? Cum vine asta?

      Delete
  8. Ba ne ajuta. Ok, nu sunt specialist în teologie. Dar cred că este o întreagă entropie in Universul asta. Și mai cred că Dumnezeu ne construiești infrastructura. Toată. Cu toate intersecțiile și șoselele de centura. O infinitate de autostrăzi. Cu o grămadă de benzi. Însă niciodată nu îți arată pe ce banda sa te incadrezi sau daca sa faci stânga sau dreapta. Daca chiar ai credință mare, sau te vede foarte prost, îți mai da câte un ghiont când nu ești atent: pe aici, gogomanule! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ce explicatie plastica ai avut... o sa mai citesc pe tema asta. Ar fi interesant sa scrii ce crezi despre asta.

      Delete
  9. Eu nu inteleg cum ai facut poza. Am incercat si eu acum ceva timp in urma. Am ajuns pana la partea de stack. Mi-a rezultat o singura poza care avea un background miscat rau si cateva stele. Nu inteleg cum ti-a iesit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fotografia Astro presupune temeinice cunoștințe teoretice. Nu ți-a ieșit pentru că nu ai citit cum se face. Sunt câțiva pași pe care trebuie sa ii urmezi: background extraction, color calibration etc. Poza ta arata așa pentru că nu era deliniarizata. Daca te uiți pe histogramă, ea arată că o linie. Este un proces întreg. Nu baga în seamă background mișcat. Pentru background ai alta poza pe care o combini cu poza Astro. Citește sau vezi tutoriale. Nu e simplu deloc.

      Delete
    2. Deliniari...ce? :)))) Scuze, Ai folosit, intr-o singura fraza, atatia termeni necunoscuti mie, incat ma simt foarte proasta :)))) O sa ma documentez si astept sa anunti cand vrei sa mai faci o sesiune de astrofotografie.

      Delete
  10. Well…. Nu intelegi ori te faci ca nu intelegi 😃

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuuu...dimpotrivă. Ințeleg perfect. Am fost și eu acolo și știu câți nervi mi-am făcut când nu îmi ieșeau pozele Astro cum trebuie. Încă o dată: curba de învață este anevoioasă. Ai nevoie de cunoștințe serioase. Și astea nu se pot obține decât cu burta pe carte. Nu exista alta metoda. Înțeleg perfect că fiecare pas pe care îl faci este că o cucerire de cetate. Asta este motivul pentru care sunt destul de nișați cei care fac genul asta de fotografie. Chiar ai nevoie de voință și investiție financiară. Deci înțeleg perfect.

      Delete

Aurora

 E ca o recunoaștere a nopților de învățat și stat sub stele. Poate pentru unii chestia asta nu înseamnă nimic. Dar pentru mine e important:...